Най-еколкогичните подови покрития

Дървесина:
Паркетът, независимо от каква дървесина е направен, е едно от популярните покрития за под - той може да ви служи добре дълги години, приятен е на допир и е добра изолация. А когато се повреди, може лесно да се възстанови.


Плочки:
Студио TemZaDesign
направени от керамика, стъкло или камък, но с голям процент рециклирани материали.
Снимката вляво е мой проект на кухня, в която почти всички материали са екологични: плочките на пода, мозайката от стъклени плочки на стената, плотовете от синтетичен камък (направен е от естествени материали, споени с безвредни смоли), тапетите от естествени влакна, шкафовете, направени от качествен ламинат, който има сертификат за безвредност.

Линолеум:

прави се от ленено масло, пигменти и борови смоли; изобретен преди повече от 150 години, линолеумът остава един от най-'зелените' продукти за пода, защото се изработва от възстановими природни ресурси, няма вредни токсични излъчвания, не позволява развитие на бактерии и се поддържа много лесно.

Корк:

произвежда се от кората на коркови дървета, а много често и от други коркови продукти; еластичен, шумопоглъщащ материал, подходящ за повечето помещения, включително и за бани (където инсталираните плочки се покриват с полиуретан или силикон).

Студио TemZaDesign
В кухнята вляво, която направих за едно младо семейство, също всички материали са екологични - подът е от корк, залепен направо върху старото покритие от теракотни плочки. Така подът бързо и лесно бе обновен и освен това стана малко по-мек и уютен. Плотовете и гърба на стената между шкафовете са от гранит, а шкафовете - от качествен ламинат.










No comments:

ShareThis

Amplify